Loop zonder pijn:

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een klacht die erg veel voorkomt. Vaak is het zeer vermoeiend als je langer stil moet staan en sommige mensen hebben er zelfs ’s nachts last van. Hier nemen we verschillende soorten lage rugpijn onder de loep.

Klachten en symptomen van lage rugpijn

Lage rugpijn is lage rugpijn, zal je misschien denken. Toch zijn er heel wat verschillende soorten lage rugpijn te omschrijven, die we hier op een rijtje zetten.

Spit in de rug

Als de pijn plotseling in je onderrug schiet en vanuit de rug doorgaat naar je bil(len), spreken we van spit. Mensen met spit hoor je vaak zeggen dat ze ‘door hun rug zijn gegaan’. De onderrug zit als het ware vast en lang zitten is pijnlijk. De aanleiding is meestal een verkeerde beweging.

Ischias

Ischias duidt ook op pijn onder in de rug en is vernoemd naar de ischiaszenuw. De ischiaszenuw verlaat het ruggenmerg onderin de rug, net boven de billen en loopt van daar naar het been. Het is in feite zenuwpijn die stekend en zeurend aanvoelt. De oorzaak ligt meestal bij een ontsteking of een hernia.

Rughernia

Lage rugpijn kan worden veroorzaakt door uitstulping van de tussenwervelschijf die op een zenuw drukt. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Ze zijn met elkaar verbonden door tussenwervels die als scharnieren fungeren. In de tussenwervels zit een zachte kern. Bij het ouder worden of bij overbelasting kunnen scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijven. De zachte kern kan dan uitpuilen en op de zenuwen drukken. Veel herniapatiënten hebben pijn onder in de rug aan de kant waar de zenuw bekneld is.

Aspecifieke lage rugpijn

Naast de hierboven omschreven lage rugpijn, is er ook de aspecifieke lage rugpijn. De naam zegt het al: deze rugpijn kan allerlei oorzaken hebben. Ongeveer 90 procent van de lage rugpijnklachten zijn aspecifiek.
Moet je daar blij mee zijn? Ja en nee. Enerzijds is het natuurlijk fijn als je een duidelijke diagnose kunt stellen. Aan de andere kant wens ik niemand spit, ischias of een hernia toe.

In dit artikel geven we advies over aspecifieke lage rugpijn. De symptomen zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: de pijn die zich vooral concentreert onder in de rug. Onderstaande klachten horen wij veel:

  • Pijn bij lang stilstaan
  • Pijn onderin de rug bij lang zitten
  • Rug die vast gaat zitten als je weinig beweegt
  • Moeite met bukken, zoals veters strikken
  • Last van ochtend- en opstartstijfheid
  • Tillen of verkeerde beweging kan de pijn uitlokken

Oorzaak van lage rugpijn

Veroudering, slijtage en langdurige overbelasting zijn vaak de oorzaak van aspecifieke rugpijn. Slijtage is helaas onomkeerbaar, maar overbelasting herken je meestal zelf wel.

Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de basishouding van mensen met lage rugpijn niet goed is. Met basishouding bedoel ik aan de basis van het lichaam: de voeten. Als je voeten niet voldoende goed worden ondersteund, ontstaat een onnatuurlijk looppatroon. Vaak heb je dat zelf helemaal niet in de gaten omdat je lichaam het ‘foutje’ dat bij je voeten wordt gemaakt, heel slim corrigeert.

Als je bijvoorbeeld een beetje doorgezakte voeten hebt, moeten je enkels extra hard hun best doen om je mooi recht te laten staan. Dat gaat vaak lang goed, totdat ze overbelast raken en een beroep op je knieën doen om te helpen corrigeren. Het opvangen van het ‘foutje’ bij je voeten, wordt nu op twee plaatsen ondersteund. Ondertussen hebben voeten, enkels én knieën niet meer hun oorspronkelijk en gezonde stand.

Nu kun je je wel voorstellen dat het nog maar een kleine stap is om je onderrug hier óók bij te betrekken…

Voorkomen van lage rugpijn

Lage rugpijn is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. We zijn mensen, geen robots. Maar als je zorgt voor goede schoenen die aansluiten om je voeten en daarin inlegzolen draagt, die steun geven onder de bal van de voet en in de hielkuip, weet je dat de basis goed is. Zo voorkom je niet allen lage rugpijn, het is zeker aan te raden als je lage rugpijn hebt. Waarschijnlijk moet je de eerste tijd wel even wennen omdat je lichaamshouding nu van onderaf wordt gecorrigeerd. Maar al snel merk je dat dit een positieve uitwerking heeft.
Wij hopen van harte dat dit voor jou dé oplossing is voor je lage rugpijn.
De zooltjes zijn tevens een mooie aanvulling op je behandeling bij een fysiotherapeut of als je oefeningen doet om je rug los te maken.

Heb je lage rugpijn? Dan adviseren wij Footlogics Casual. Heb je vragen over de verschillende inlegzolen? Dan staat onze klantenservice graag voor je klaar.

Stel ons je vraag

4 + 14 =

Waar te koop?