Loop zonder pijn:

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking

De achillespees loopt vanaf je kuit naar je hiel en het is een van de sterkste spieren in je lichaam. Als deze pees ontstoken raakt, ben je daar vaak lang mee zoet. Het herstel vraagt veel geduld en moet met zorgvuldige oefeningen opgebouwd worden. Dit komt doordat de doorbloeding van een pees veel moeizamer gaat dan bij je spieren.

 

Dit komt doordat de doorbloeding van een pees veel moeizamer gaat dan bij je spieren. De kuit bestaat eigenlijk uit twee grote spieren. Deze spieren komen via  komende achillespees aan bij het hielbeen van de voet. Deze spieren duwen je voet naar beneden en hebben een belangrijke functie bij de afwikkeling van je voet tijdens lopen, wandelen en springen. Zoals je waarschijnlijk wel weet komen er enorme krachten op deze pees te staan. Dat maakt de achillespees extra gevoelig voor blessures en ontstekingen.

 

De 5 stadia van de symptomen van achillespeesontsteking

  1. Pijn, stijfheid en vermoeidheid na het sporten of na het bewegen. De pijn houdt een paar uur aan.
  2. Aan het begin bij het sporten doet het pijn maar als je doorgaat verdwijnt de pijn ook weer. Even later komt de pijn weer terug en de napijn kan nog wel een dag duren.
  3. Pijn tijdens het sporten en de daaropvolgende 24 uur. Alleen als je langere tijd rust houdt verdwijnt de pijn.
  4. De pijn is nu zo erg dat sporten niet meer gaat.
  5. In het laatste stadium heb je voortdurend last. Ook rust heeft geen invloed meer op de pijn.

De overbelaste pees wordt dik en de huls eromheen kan rood worden en warm aanvoelen. Omdat de pees nu dikker is, heeft hij minder ruimte in de peesschede en dit kan een krakend of knisperend geluid opleveren als je de pees belast.

Oorzaak achillespeesontsteking

De oorzaak van een achillespeesontsteking is vrijwel altijd overbelasting. Plotseling veel sporten of een bepaalde beweging die heel vaak uitgevoerd moet worden. Vaak wordt een achillespeesontsteking (tendinitis) verward met zogenaamde tendinose. Tendinose is een degeneratieve verandering in de vezels van de pees. Degeneratie van de pees komt overigens veel vaker voor dan ontsteking van de pees.

De hersteltijd voor een ontsteking is ongeveer twee weken als het gaat om de acute vorm. Heb je een chronische achillespeesontsteking? Dan mag je voor de hersteltijd wel zes weken rekenen. De therapie bestaat uit ontstekingsremmende medicatie en oefeningen. In ernstige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Heb je het vermoeden dat je een achillespeesontsteking hebt? Ga dan voor behandeling naar je huisarts. Die kan je medicatie voorschrijven en eventueel doorverwijzen.

Wat is achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking oefeningen

Achillespeesontsteking aanhechting

Achillespeesontsteking operatie

 

Wij bevelen aan bij Achillespeesontsteking:

Sports inlegzool

Comfort inlegzool

Comfort+ inlegzool

Casual inlegzool

Stel ons je vraag

10 + 11 =

Waar te koop?