Loop zonder pijn:

Overpronatie, wat is het eigenlijk?overpronatie-voeten

Om uit te leggen wat overpronatie is, moet je eerst weten wat proneren is.

Als je loopt, legt je voet keer op keer een afwikkelproces af. Kijk maar even mee. Dit proces bestaat uit landen, proneren en afzetten. In feite is dit de manier waarop je voet tijdens het lopen landt en vervolgens afwikkelt. Bij een goede afwikkeling van de voet landt je eerst op de hiel en de buitenzijde van je voet. De voet proneert als het lichaamsgewicht zich boven de voet bevindt. Dit is het moment dat de spieren in je voet eventjes ontspannen en meteen weer aanspannen om de beweging af te maken. De voet komt nu helemaal op de grond en daarna wikkelt de voet zich in één beweging af via de grote teen en zet zich af.

Overpronatie: ideaal looppatroon verstoord

Dit is het meest ideale looppatroon met een natuurlijke schokdemping. Het proces van landen naar afzetten gaat op een verende manier. De voetboog die onder je voet doorloopt is sterk maar ook flexibel. Jammer genoeg gaat er bij veel mensen iets fout en wordt dit ideale looppatroon verstoord. Een van de meest voorkomende afwijkingen is overpronatie.

Als de voet te veel proneert, zakt de binnenkant te veel door naar binnen. Je ziet dit vaak gebeuren als de banden rond de enkels zwak zijn. Je kunt je voorstellen dat de enkel licht naar binnen zakt en de boog onder de voet (de peesplaat) moet daardoor veel meer gewicht opvangen en zakt verder door. Er komt veel spanning te staan op de peesplaat en de voet zakt door.

Lichamelijke klachten door overpronatie

Overpronatie kan veel vervelende lichamelijke klachten geven zoals vermoeide en pijnlijke voeten, hielspoor, rug-, nek- en knieklachten.

Gelukkig is de oplossing in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Met steunzooltjes die speciaal zijn gemaakt  voor overpronatie, biedt je het voetgewelf ondersteuning op de plaats waar het nodig is. Je voeten komen dan weer in de meest ideale positie te staan waardoor ook het verstoorde looppatroon en de daarbij behorende klachten snel tot het verleden behoren.

Overpronatie

Overpronatie en hardlopen

Overpronatie schoenen

Stel ons je vraag

9 + 8 =

Waar te koop?