Loop zonder pijn:

Johns fractuur – botbreuk in je kleine teenLoopzonderpijn_JonesFracture

Stel je een paperclip voor die je te vaak ombuigt. Uiteindelijk breekt de paperclip. Zo is het ook met een Johnsfractuur. De breuk bouwt zich op over langere tijd en breekt van het een op het andere moment. Bijvoorbeeld als je ongelukkig terecht komt met hardlopen.

Een “Johnsfractuur” is een ‘stressfractuur’ ofwel botbreuk, van het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Het botje is bij een Johns fractuur altijd aan de buitenkant gebroken. Meestal erg pijnlijk maar soms loop je er al een tijd mee rond zonder dat je het weet omdat het gevoel op een eenvoudige kneuzing kan lijken.

Oorzaken Johns fractuur

Heb je een hoge wreef, een holvoet of supineren* je voeten (het gewicht komt op de buitenkant van je voet), dan heb je kans op een Johns fractuur. Ook als je voeten voortdurend belast worden door bijvoorbeeld hardlopen, kan dat een Johnsfractuur veroorzaken.

*Supineren kun je trouwens eenvoudig zelf controleren door naar de onderkant van je schoenen te kijken. Zijn die versleten aan de buitenkant en zijrand hiel? Dan supineren je voeten.

 

Symptomen Johns fractuur

De pijn bij een Johns fractuur zit aan de buitenkant van je middenvoet bij je kleine teen. De pijn bouwt zich op of komt plotseling op na een verkeerde landing. Meestal zit de fractuur aan één voet, soms heb je aan beide voeten last.

Hoe stel je een Johns fractuur vast?
Een Johns fractuur wordt vastgesteld met röntgenstralen.

 

Johns fractuur behandeling

Een Johns fractuur geneest meestal vanzelf met rust. En dat kan best een tijdje duren omdat het gebied waar het bot gebroken is niet goed kan doorbloeden. Dus die 10 kilometerloop die je binnenkort wilde doen? Dat kun je beter even uitstellen. Het duurt zeker 6 tot 8 weken tot je voet genezen is.

Wat kun je zelf doen?

• Til geen of heel weinig gewicht (zeker 6-8 weken) tot de breuk genezen is
• Krukken
• Brace
• Stevige schoenen met een goed en ondersteunend voetbed
• Gipsspalk

 

Johns fractuur operatie

Als rust niet helpt en de breuk pijnlijk blijft dan is een operatie meestal de beste oplossing. Een operatie versnelt het genezingsproces en je kan daarna redelijk snel je dagelijkse routines weer oppakken.
De operatie bestaat uit 2 ingrepen. Bij de eerste ingreep worden de gebroken stukjes van het middenvoetsbeentje bij elkaar en stabiel gehouden (gefixeerd) met een sterke schroef die door het midden van het bot loopt. Dat zorgt ervoor dat het bot de schokken van je bewegingen weer kan opvangen. Om het genezingsproces verder een handje te helpen worden er gaatjes door de breuk geboord om de doorbloeding te stimuleren. Na de operatie zit je in het gips en heeft het bot zeker 6 tot 8 weken nodig om weer helemaal sterk te worden

Ook als je van een John’s fractuur genezen bent moet je een beetje voorzichtig blijven. Het bot kan opnieuw breken als je je voeten weer belast. Draag zoveel mogelijk stevige schoenen met houdingcorrigerende zooltjes die druk verdelen over de hele voet en je kleine teen ontlasten.

 

Stel ons je vraag

13 + 5 =

Waar te koop?