Loop zonder pijn:

Wat is een Bunion (Hallux Valgus)?Pijn-voorvoet-loop-zonder-pijn

Iedere voet is anders, de een heeft lange tenen, de andere korte, brede en smalle voeten, hoge of lage wreef… er zijn talloze combinaties mogelijk. Toch zijn voetafwijkingen zoals de bunion tussen al die verschillen wél te herkennen.
Een bunion is een grote knobbel aan de basis van de grote teen. Optisch is het alsof de grote teen het hoekje omgaat. Bunion wordt ook weleens een voetknok genoemd.
Het bot zit bij de grote teen vlak onder de huid en tussen de huid en het gewricht zit het zogenaamde slijmbeurs. Het slijmbeurs zorgt ervoor dat de huid soepel over het gewricht heen glijdt. Het slijmbeurs kan geïrriteerd en/of ontstoken raken.

Oorzaak

Erfelijkheid, platvoeten of te flexibele gewrichten in de voet, kunnen allemaal aanleiding zijn om een bunion te ontwikkelen. Maar de grote zwelling aan de zijkant van de grote teen wordt meestal veroorzaakt door de druk van te strak zittende schoenen. Dat wil niet zeggen dat iedereen die te strakke schoenen draagt, ook een bunion krijgt! Over het algemeen ontstaat een bunion als de schoenen te strak zitten doordat er al een standsafwijking is van de grote teen.

Standsafwijkingen van de grote teen

Een hamerteen (gigitus malleus) is zo’n standsafwijking. Een hamerteen is een vergroeiing van de teen waarbij het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gestrekt blijft. Een andere standsafwijking is de zogenaamde klauwteen. Daarvan is het laatste kootje van de teen naar beneden gebogen.  Deze standsafwijkingen ontstaan door verkorte pezen en banden in de tenen.
Terug naar de bunion. Je kunt je voorstellen dat de vergroeiing van tenen een flinke knobbel veroorzaakt aan de zijkant van de voet en dat dit het punt is waar schoenen heel veel druk en wrijving geven. Dat is precies waar de slijmbeurs geïrriteerd raakt waardoor een bunion ontstaat, bovenop deze plek.

Klachten Bunion

Een Bunion hoeft niet altijd klachten op te leveren maar veel mensen ondervinden er veel hinder van. Te strakke schoenen en hoge hakken zijn meestal een no go. De huid is meestal rood en gezwollen. Er kunnen wondjes op ontstaan en het hele gewricht kan ontstoken raken.

Symptomen Bunion

 • Pijnlijke en gezwollen grote teen bij het gewricht. De pijn wordt erger bij staan en lopen.
 • Moeilijk om schoenen te vinden die nog prettig zitten.
 • Looppatroon verandert om pijn te vermijden.
 • Doordat het looppatroon verandert, kan men moeite hebben met evenwicht houden.
 • De grote teen gaat kruisen met de teen ernaast, waardoor ook de andere tenen in stand gaan vervormen.
 • Sociale isolatie omdat lopen zo pijnlijk is.

Behandeling

Is de teen of het gewricht ontstoken, dan kan de huisarts medicijnen geven tegen de ontsteking.
Inlegzolen zijn belangrijk om de voet te ontzien en ervoor te zorgen dat je looppatroon en lichaamshouding niet te veel veranderen omdat je pijn vermijdend gaat lopen.

Kun je een bunion voorkomen?

Het is niet aangetoond dat je een bunion kunt voorkomen. Je kunt echter wél voorkomen dat de problemen en de pijn verergeren. Dat betekent ook dat je wellicht een operatie kunt voorkomen.

 1. Draag schoenen met een brede voorvoet en zorg dat de tenen de ruimte hebben zodat ze niet tegen elkaar aan drukken. De buitenkant van de schoen mag niet tegen de bunion aan drukken of schuren.
 2. Er zijn diverse spalken, ondersteuningsmiddelen en opvullingen te koop die ervoor moeten zorgen dat de teen beter wordt uitgelijnd.
 3. Speciale oefeningen om de voetspieren te trainen en om je houding te verbeteren, kunnen bijdragen aan vermindering van de klachten.
 4. Voetmassage helpt om de spieren en pezen in de voet soepel te houden.
 5. Het dragen van steunzolen of inlegzolen helpt om te voorkomen dat de voet bij de enkels doorzakt waardoor te veel druk komt te staan onder de voetboog. Als de voetboog te ver doorzakt (overpronatie) wordt de druk op de teen te groot met meer pijn en verergering van de bunion tot gevolg.

Omdat een bunion vreselijk pijnlijk kan zijn, ontneemt het je een deel van je levensvreugde. Daarom zijn we iedere keer blij als we weer van iemand horen dat ze weer meer bewegingsvrijheid hebben gekregen dankzij de inlegzolen van Footlogics. Er zijn verschillende inlegzolen waaruit je kunt kiezen.

Kijk zelf eens welke passen bij jouw wensen. En kom je er niet uit? Wij staan je graag bij met deskundig advies.

Wij adviseren bij Bunion onze Footlogics Comfort, Comfort Plus, Sports en 3/4 Casual inlegzolen

Stel ons je vraag

3 + 13 =

Waar te koop?