Loop zonder pijn:

EtalagebenenEtalagebenen-loop-zonder-pijn

Ook altijd gedacht dat het hier om de benen van een etalagepop gaat? Maar nee, er wordt iets heel anders bedoelt. Etalagebenen is een naam die een grapjas heeft bedacht omdat mensen met deze afwijking vaak noodgedwongen stilstaan omdat hun benen moeten rusten. Tja, en dat doen ze dan vaak voor een etalage. Et voila: etalagebenen.

Claudicatio intermittens

De medische term is trouwens minder makkelijk te onthouden: claudicatio intermittens. Dit betekent in het Latijn: ‘met tussenposen mank lopend’ en hiermee werd de Romeinse keizer Claudius aanvankelijk bedoeld, die mank liep. Overigens liep deze man mank door een aangeboren afwijking en had hij al helemaal nooit van etalages gehoord!

Wat wordt met etalagebenen bedoeld?

Als de slagaderen in je benen zijn vernauwd kunnen ze niet voldoende zuurstof aanvoeren voor de spieren die je gebruikt om te lopen. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

Wat heeft slagaderverkalking met etalagebenen te maken?

Het bloedvatenstelsel bestaat uit slagaders en aders. De slagaders zijn de bloedvaten die het bloed vanuit het hart vervoeren naar de verschillende weefsels en organen. De aders voeren het bloed terug naar het hart. Slagaders moeten de drukverschillen in het vat die ontstaan door de hartslag opvangen.

Bij iedere slag stroomt het bloed onder hoge druk uit het hart in de slagaders. De elastische wanden van de slagaders vangen de druk voor een deel op en ze veren na elke hartslag terug. Ze zorgen dat de drukverschillen in het bloedvat niet te groot worden.

De binnenbekleding van een bloedvat bestaat uit een enkele laag van cellen. Die bekleding noemen we het endotheel. Dit endotheel geeft stoffen af aan het bloed, die een belangrijke rol spelen in de elasticiteit van de vaatwand en bij het stollen van het bloed. Wanneer de elastische binnenwand van een bloedvat (endotheel) niet goed functioneert, spreken we van endotheel-disfunctie. De elasticiteit van de vaten vermindert  en er ontstaan stijve bloedvaten waardoor de kans op bloedstolsels toeneemt. Dit gaat vaak samen met slagaderverkalking. Het kan zelfs vaak al worden aangetoond voordat slagaderverkalking optreedt.

Het probleem is dus eigenlijk slagaderverkalking en etalagebenen zijn daar het gevolg van.

Denk jij dat je etalagebenen hebt? Lees dan snel de symptomen en welke behandeling mogelijk is.

Wat zijn etalagebenen

Etalagebenen symptomen

Etalagebenen klachten

Etalagebenen oorzaken

Etalagebenen behandeling

Etalagebenen operatie

Etalagebenen oefeningen

Stel ons je vraag

13 + 4 =

Waar te koop?